7 days of unlimited WordPress themes, plugins & graphics - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
 1. Web Design
 2. Accessibility

Градење на инклузивна мрежа: Зошто пристапноста е важна

Read Time: 11 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Пристапноста е важна затоа што ние, луѓето, сакаме да ја користиме мрежата. Работењето кон инклузивна веб ни помага да ја постигнеме таа цел.

Во оваа статија ќе ги споделам моите мисли за тоа зошто пристапноста е важна; од емпатијата и она што е едноставно "добар бизнис", преку себичност и закони за пристапност.

Меѓународен ден на лица со попреченост

3-ти декември е Меѓународниот ден на лицата со попреченост на Обединетите нации. Денес сакаме да ја подигнеме свеста и да покажеме што можеме да направиме со инклузивниот веб дизајн.

Што е веб пристапност?

Кога зборуваме за веб пристапност, ние често започнуваме со дефинирање. Би сакал да започне со цитат:

"Дали ќе изградите мост кој може да користи само одреден тип на автомобил?" - Андреа Фериција

Ајде да потонеме некое време. Не можам да размислувам за подобар начин да ја резимирам инклузивната веб (и ви предлагам да ги прочитате брилијантите статии на Андреа за пристапноста по оваа).

Со други зборови, секој треба да биде способен да пребарува, да навигира и да комуницира со веб користејќи го секој уред што може да го има.

Забележете дека сè уште не ги споменав корисниците со посебни потреби. Точно е дека различни видови на попречености играат голема улога во веб-пристапноста, но секој може да има посебни потреби.  Сите ние сме различни и нашите потреби можат да се променат со текот на времето. Ајде да погледнеме некои примери на разновидност.

Пристапноста е за тебе и за мене

Многу работи можат да влијаат на тоа како ја користиме мрежата. Еве неколку мини-приказни за различни типови на луѓе и како тие можат да се борат со користење на веб.

Моите родители, возраст 74

Видот на моите родители веќе не е толку голем. И двајцата носеа очила со години, но тоа не е единствениот проблем. Вистинското прашање е нивниот стариот монитор.  Со својот вид невозможно е да се види текст ако нема доволно контраст помеѓу позадината и бојата на текстот.

Тие, исто така, се борат да користат покомплексни сајтови или да пополнат форми. Ова може да биде затоа што веб-страниците и формите може да бидат премногу сложени, но дефинитивно сакаат да користат онлајн услуги, исто како мене.

We are celebrating accessibility Not really more like 100-year-old FinlandWe are celebrating accessibility Not really more like 100-year-old FinlandWe are celebrating accessibility Not really more like 100-year-old Finland
Ние славиме пристапност! Не, навистина, повеќе како 100-годишна Финска.

Usher синдром

Жената на мојот пријател има Usher синдром, тип три. Таа има тесен поглед, што значи дека "зафатените" локации се проблематични за неа.  Таа смета дека е тешко да се движите и да ја лоцирате вистинската содржина кога има многу случувања на страната. За нејзините потреби, толку поедноставно е подобро.

Добар контраст на боите значително помага при читањето на текстот и подвлекувајќи ги врските помага да ги идентификувате во текстот.

Клучните копчиња за поднесување се тешко да се најдат ако имаат само тенки граници со транспарентна позадина, а истото важи и со полињата за форма ако немаат јасно одвојување од позадината.

Таа, исто така, ме информира дека рекламите во содржината се збунувачки. Не можев да се согласам повеќе.

Повреда во несреќа

Пред неколку години мојот пријател беше во сообраќајна несреќа и скрши коски во двете раце. За гитарист тоа беше шок. Но, речиси како голем шок беше во реализација тој ќе се бори да го користи својот лаптоп и телефон додека се опоравува од несреќата.

Почнал да користи команди за тастатура на неговиот лаптоп и гласовни команди на неговиот паметен телефон. Сепак, многу веб-сајтови што тој сакаше да ги користи не беа достапни само преку тастатурата. Дури и мали задачи може да потрае неколку часа.

Студент со ниска визија

Моето прво лично искуство за пристапност беше мој студент кој имаше слаб вид. Таа не беше сосема слепа, но таа мораше да користи лупа за читање.

Таа, исто така, користеше читач на екрани за навигација низ мрежата, но повеќето сајтови беа полесни за користење со нејзината магија зголемувачот.

 • Понекогаш таа не можеше да ја пронајде или отвори навигацијата.
 • Понекогаш ѕидот на текстот, долгите параграфи без наслови или листи беа премногу за неа.

Но, таа се справи со бариерите. "Јас само ќе најдам друга, подобра веб-страница", вели таа често.

Студентите кои имаат тешкотии во читањето

Јас не учам јазици (учам математика), но честопати разговарам со наставниците што прават. Студентите можат да доживеат тешкотии при читање и разбирање на текстот поради неколку причини:

 • Тие имаат дислексија или други тешкотии во читањето.
 • Содржината не е напишана многу добро. Пишувањето достапна содржина може да биде решение за ова.
 • Содржината не е на нивниот мајчин јазик. Повеќејазичните страници помагаат да добиете информации.
 • Тие се обидуваат да мултитаскизираат. Едноставните и јасни кориснички интерфејси им помагаат да го задржат фокусот.
ConcentrateConcentrateConcentrate
Концентрирајте ...

Далтонизам

Речиси е сигурно дека некои од моите пријатели се слепи во боја. Подлец, дури и јас би можел да има некој вид на слепило во боја. Боленото слепило е толку вообичаено.

Замислете дека врските не се подвлечени во вашата главна содржина, туку се потпираат на друга боја. Како би ги разликувале ако доживеале некоја боја слепило?

Еве неколку добри ресурси и примери за слепило во боја:

Нема наслови на видео, нема препис на аудио

Треба да се каже дека луѓето кои се глуви или наглуви, имаат корист од насловите на видео или препис од аудио. Но, колку пати ви е потребно и насловите?

 • Можеби говорен јазик не е вашиот мајчин јазик, и подобро го разбирате кога е напишано. Уште подобро ако се преведени.
 • Можеби не можете да го слушате звукот, бидејќи вашата околина е премногу бучна.
 • Или не можете да го вклучите звукот, бидејќи вашата подобра половина веќе спие до вас. Каде се тие слушалки кога ви се потребни?
 • Сликите можеби дури и помогнаа да пронајдете видео содржини на Интернет; Пребарувачите исто така сакаат текстуални содржини.

Сакам да работам покрај морето!

Јас неодамна се обидов да работам покрај морето. Замислев една убава, идилична средина, би направила чуда за мојата продуктивност. Колку сум погрешно.

Wi-Fi беше ужасен и мојот екран не му се допадна на сончевата светлина. Подоцна неколку пива и јас бев направено да работам. Воздишка.

Разновидноста на луѓето

Од сите овие примери ќе забележите вистинска разновидност на луѓе и ситуации, но сепак тие споделуваат многу од истите прашања. Понекогаш проблемите со пристапноста се:

 • постојан
 • привремено
 • ситуациона

Ако емпатијата за овие ситуации сеуште не ве убеди, постојат и други конкретни причини зошто инклузивниот веб дизајн е важен.

Инклузивниот веб дизајн е добар за бизнисот

Како сопственик на фирма би сакале да ги исклучите потенцијалните клиенти кои го користат вашиот производ? Се надевам дека не. Еве неколку броеви од врвот на мојата глава:

 • 20% од луѓето се потпираат на инклузивна мрежа и пристапност, инаку тие воопшто нема да можат да го користат вашиот производ.
 • 50% од луѓето имаат корист од инклузивна мрежа и пристапност.
 • Секој има корист од употребата на веб-страница.

Според книгата на Џонатан Хасел Вклучувајќи ги и вашите 20% исчезнати, овие проценки се прилично точни. Тој го користи Обединетото Кралство како пример.

 • Вкупно население во Велика Британија: 62,2 милиони.
 • Вкупен број на лица со посебни потреби во Велика Британија: 11 милиони (приближно 18% од населението).
 • Околу 7 милиони луѓе имаат телесно оштетување, од кои 2,5 милиони имаат тешкотии со користење на своите раце, што може да го попречи нивното користење на компјутерските тастатури и повеќе.
 • 2.2 милиони луѓе имаат тешкотии со меморијата, концентрацијата или учењето, од кои околу 1 милион имаат потешкотии во учењето.
 • 2,1 милиони луѓе имаат некаква форма на комуникациски потешкотии.
 • Речиси 2 милиони луѓе имаат оштетување на слухот, што е нарушување на нивниот животен стил, од кои 20.000 користат британски знаковен јазик за комуникација.
 • Околу 2 милиони луѓе се дислексични.
 • 1,8 милиони луѓе имаат оштетување на видот, што е нарушување на нивниот животен стил, почнувајќи од оние кои можат да имаат проблеми со читањето на текст без да бидат проширени до оние кои можеби ќе треба да зумираат прикажување на нивниот компјутер до 16 или 32 пати.
 • 8% од сите мажи и 0,4% од сите жени се слепи во боја.
 • 180.000 се регистрирани сериозно оштетени (слепи).
 • Повеќе од 1 милион луѓе имаат прогресивна, циклична или флуктуирачка состојба како што е мултиплекс склерозата.
 • Повеќе од 1 милион луѓе имаат услови за ментално здравје, од кои повеќето веројатно нема да најдат тоа влијае врз нивната употреба на интернет.

Пристапноста е добра за употребливост

Употребливоста и пристапноста одат рака под рака и двете ги делат истите цели: дека веб-страницата или апликацијата е лесна за употреба за секого.

Ми се допаѓаат овие критериуми за добра употребливост:

 • Интуитивен дизајн: корисниците брзо ја разбираат структурата на страницата и навигацијата.
 • Леснотија на учење: корисниците брзо разбираат што е на страницата и ги завршуваат главните задачи на страницата.
 • Ефикасност во користењето: задачите се брза за завршување.
 • Memorability: корисниците можат лесно да ги извршуваат истите задачи кога се враќаат.
 • Фреквенција на грешка и сериозност: дали корисниците прават грешки при навигацијата на страницата, дали грешките се тешки или не?
 • Субјективно задоволство: корисници како вашата веб-страница!

Овие се совршено усогласени со пристапност и инклузивни веб дизајн идеи.

Пристапноста е добра за оптимизација

Пребарувачите се слепи. Затоа ќе најдете некои се преклопуваат во оптимизација и пристапност:

 • Семантички HTML.
 • Наслови и структура на страница.
 • Алт текст за слика.
 • Поврзете сидро текст.
 • Наслови на страници.
 • Видео и аудио транскрипти.

Статија Карл Groves "Пристапност и оптимизација за мит има валидна точка во кои SEO употреба случаи сметка за само мал дел од пристапноста. Точно е дека пристапноста не води кон подобра оптимизација на оптимизација, но дури и малата дел од преклопувањето е добро да се има на ум.

Пристапноста е задолжителна со закон

Дали се уште не сте убедени дека пристапноста е природен дел од веб и дигитални производи? Дали сакате да одите на одборот ако создадете достапни веб-страници и дигитални производи со закон?

Па, тоа е потребно со закон во многу земји.  Не знам за вашата земја (ве молиме оставете коментар и да ни кажете), но во Европската унија (ЕУ) постои директива за правење на веб-страниците и мобилните апликации на органите на јавниот сектор подостапни. Тој беше одобрен на 22 декември 2016 година.

Забележете дека оваа директива конкретно ги адресира веб-страниците на јавниот сектор Но, не дозволувајте тој детал да ве одврати. Можете да вклучите пристапност во целата ваша работа.

ЕУ. земјите-членки имаат неколку години да го воспостават ова законодавство, но мора да се спроведат пред 23 септември 2018 година. Во Финска ова значи следниот распоред:

 • Веб-страниците објавени по 23 септември 2018 година мора да бидат достапни до 23 септември 2019 година.
 • Веб-страниците кои се објавуваат пред 23 септември 2018 година мора да бидат достапни до 23 септември 2020 година.
 • Мобилните апликации мора да бидат достапни до 23 јуни 2021 година.
 • Екстранет и интранет, кои се објавуваат пред 23 септември 2019 година, мора да бидат достапни кога ќе се повторат.

Закони за пристапност во Европа

Во директивата се наведени четири главни точки кои објаснуваат како да се изградат попристапни дигитални услуги. Тие мора да бидат:

 1. Можно да се забележи: компонентите за информации и кориснички интерфејс мора да бидат презентирани на корисниците на начини на кои тие можат да ги перцепираат.
 2. Оперативни: Компонентите на корисничкиот интерфејс и навигацијата мора да бидат оперативни.
 3. Разбирливо: информациите и функционирањето на корисничкиот интерфејс мора да бидат разбирливи.
 4. Робустен: Содржината мора да биде доволно силна што може да биде сигурно толкувана од широк спектар на кориснички агенти, вклучувајќи ги и помошни технологии.

Да бидам искрен, не разбирам во целост што значи тоа - се чини дека има простор за толкување.  Но, јас разбирам дека овие правила се во линија со Упатствата за пристапност за веб содржини (WCAG). За повеќе информации за WCAG тука се неколку корисни ресурси:

Закони за пристапност во САД и други земји

Во САД законите за пристапност се наведени во делот 508. Paciello Group има добар преглед на ажурирањата на законот 508.

Ве охрабрувам да дознаете кои закони за пристапност има вашата земја.

Пристапноста е тимски напор

Мислам дека нешто слушнав? Дали тоа беше звук на вашиот ментален прекинувач:

"Еј, да го изградиме тој мост за секого. Не само за нашите Ферари ".

Луѓето во светот би сакале тоа многу. Но, ова не е шоу за една личност; треба да се вклучат сите во вашата компанија или организација.

 • Дизајнери.
 • Развивачи
 • Тестери
 • Менаџери за содржина.
 • Менаџери за проект.
 • Луѓе што носат одлуки.

Пристапноста е промена во начинот на размислување на целата ваша компанија. Тоа не е само листа за тоа што треба да направите во вашата улога. Во идеален свет сите ние би сакале да изградат корисна, достапна, инклузивна и подобра веб за секого.

Ресурси

Сакам да му се заблагодарам на Рајан Ритвелд за да ми помогне да ја напишам оваа статија. Таа беше огромна помош во споделување и потскокнување идеи. Еве потсетник за неколку корисни ресурси што ги опфативме во статијата:

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Web Design tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Scroll to top
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.