7 days of unlimited WordPress themes, plugins & graphics - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
 1. Web Design
 2. Workflow

Спроведување на успешни истражувања за веб-проект

Scroll to top
Read Time: 18 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Спроведувањето на истражувањата за вашиот веб-проект е навистина едноставно и не мора да зазема многу време.  Со планирање и разделување во неколку помали чекори можете да заштедите време и да извлечете максимум од тоа.  Сето тоа се сведува на добивање на целата слика, пред да почнете да размислувате за дизајн, развој или нешто друго.

Било да е тоа нов веб-сајт или мобилна апликација, ре-дизајн на постоечки сајт или стан, овој напис ќе ве научи на најефикасен и успешен начин да се обратите за тоа.  Бидете храбри, не плашете се, вие сте способни да го направите тоа, тоа не е наука за ракетите.

Пред да започнеме

Би сакал да го разгледате обемот на истражувањето што ќе го направите пред клиентот да се заложи за вашите услуги и да ја плати првата фактура.

Често, ќе треба да дадете проценка врз основа на малку вистински податоци.  Вие навистина не сакате да потрошите неколку дена истражување за еден проект само за да дознаете дека вашата понуда е превисока, или предложената временска рамка е предолга, или пак клиентот само сакаше да добие информативна понуда од вас.  Ниту, пак, сакате да ризикувате досадно на вашиот клиент право на почетокот на проектот со стотици детални прашања кои на крајот ќе мора да побарате во друга фаза во секој случај.  Значи ...

Колку истражување е доволно истражување?

Краток одговор: зависи.

Сакам да го разрушам моето истражување во неколку чекори кои се директно поврзани со проценките на проектот:

 1. Истражување за проценка на топка (трае околу 15-20 мин)
 2. Истражување за правилна проценка (2-3 часа)
 3. Длабоко нурне истражување (колку што е потребно)
Илустрација од Џејкоб Зинман-Џеанс

Брзо истражување

Истражувањето за проценка на топка е во основа продолжување на клиентскиот краток што ќе го добиете.  Можете да го добиете краткорот на клиентот во која било форма која ви е потребна, можеби преку онлајн прашалник или од е-пошта или телефонски разговор.  Вооружени со оваа информација, треба да направите груба проценка за буџетот и временската рамка.  Ова е многу тешко да се направи, но понекогаш едноставно мора да реагирате брзо.  Сепак, давањето проценки во оваа фаза не може да се сфати сериозно.  Tреба да извршите барем некаков вид на истражување со цел да дадете проценка на топка.  А клиент краток во оваа фаза е сè што имате, но се сеќавам дека, воопшто, клиент краток не е истражување!

Можеме да претпоставиме дека користете цврст краток клиент како оној што го користам за моите проекти.  Во овој случај најчестите прашања ќе бидат одговорени.  Сепак, има потреба да се оди само мал дел подалеку за да бидете сигурни на она што го проценувате овде.

Ви препорачувам да потрошите околу дваесет минути за:

 • Проверете ја конкуренцијата и видете што можете да очекувате од вашиот клиент во иднина (да ги снимите слики од екранот).

Ова ќе ви даде општ преглед на индустријата, веднаш откријте ги обрасците, сличностите и разликите помеѓу сајтовите, добијте идеја за "мора да имате" страници.  Ќе се појават прашања, и штом ќе ги запишат за идна референца.

 • Погледнете дали желбите и очекувањата на клиентот се совпаѓаат со корисничките потреби на оваа идна веб-страница.

Клиентите обично ви даваат листа на желби за нивната нова локација / производ.  Поголемиот дел од времето ова е листа со карактеристики и вашата работа е да видите како овие функции се однесуваат на потребите на корисниците и очекувањата на производот и индустријата воопшто.  Можете лесно да барате модели во постоечките производи или конкуренција. Целта на овој чекор е потенцијално да откриете потешкотии или предизвици што можеби ќе треба да ги надминат во подоцнежна фаза на развој.  Повторно, ќе се појават повеќе прашања, спаси ги за понатамошна референца.

 • Обидете се брзо да ја нагласите можната карта и да видите кои страници би можеле да недостасуваат од краткиот.

Клиентите понекогаш превидуваат некои генерички страници или екрани за потврда и други детали за корисничкиот проток.  На крајот на краиштата, тие се експерти во нивната подредена и сте професионалец до кој дошле, така што вашата работа е да ги забележите овие детали.

Подолги истражувања

Истражувањата за "правилна" проценка земаат (како што би очекувале) малку подолго.  Треба само да започнете со ова откако ќе завршите со "брзо истражување" и клиентот е заинтересиран да чуе повеќе (укажувајќи на тоа дека вашата понуда за топка е одобрена). Тоа може да потрае неколку дена на e-mail разговор напред и назад со клиентот, со цел да го разберете вистинскиот опсег на проектот, за да можете сами да се организирате и / или вашиот тим за работата.  Веројатно ќе побарате многу дополнителни прашања тука и ќе треба да потрошите околу два до три часа, можеби повеќе.  Некои луѓе наплаќаат за овој вид проценка, предлагам да одлучите што вреди вашето време за оваа задача, или ако сте подготвени да го сторите тоа бесплатно.

Ви препорачувам да потрошите околу три часа за:

 • Накратко научи повеќе за конкретната индустрија на која се однесува овој проект.
 • Прашајте за долгорочните цели (долгорочните цели се многу важни и можат да откријат скриени информации).

Долгорочните цели може да бидат нешто од постигнување на 1M корисници следната година или овозможување на нов тип на регистрација, до сосема нов сет на интеракции или функционалност.  Ако ги знаете сите овие однапред, или барем некои од нив, можете да подготвите солидна основа за вашата идна работа.  Ова ќе ги спаси вашите клиенти време и пари во иднина, а вие потенцијално ќе одат нагоре во една од нив во нивните книги, бидејќи сте биле во потрага за нивните интереси.

 • Накратко обидете се да го разберете тековниот бизнис процес на клиентот.
 • Бидете сигурни дека го разбирате обемот на проектот во однос на техничките детали (бројот на страници / екрани кои треба да се дизајнираат, поддршка на платформа / уред, барања за пристапност, интеграција на трети лица итн.)

Во случај на ре-дизајн:

 • Анализа на тековното онлајн присуство на клиентот (марка, веб-страница, профили за социјални медиуми итн.)
 • Побарајте пристап до CMS (ако е достапен).
 • Побарајте податоци за анализа (ако е достапно) и обидете се да ги идентификувате потенцијалните проблеми.

Документирајте сè и креирајте слика на проектот заедно со вашата проценка.

Длабоко нурне истражување

Длабоко нурне истражување е она што овој напис е навистина за.  Откако вашиот цитат е одобрен и по можност потпишавте пред-договор со вашиот клиент, може да се длабоко нурнете во него.  Ова е местото каде што забавата започнува!

За да ги добиеме нашите веб-проекти за дизајн, започнавме на десната нога, започнуваме со поставување прашања. Многу прашања.

Подлабоко разбирање на опфатот на проектот

До сега сте ги собрале повеќето од основните информации што ви се потребни.  Дали е доволно?  Што правиш со тоа?  Иако добро проектно истражување не го гарантира неговиот успех, треба да направите повеќе за успешен почеток.  Во оваа фаза, штотуку започнавте со неа.

Илустрација од Џејкоб Зинман-Џеанс

Се сеќавате на прашањата што сте ги зачувале порано за понатамошна употреба?  Сега е време да ги одговорите!

Дизајн (марка, маркетинг материјал, стационарна, ревизија на дизајн)

Замолете го вашиот клиент да ги сподели сите маркетинг материјали со вас.  Ова ќе ви помогне да разберете како тие комуницираат со нивната публика и потенцијални клиенти.

Прашајте какви било офлајн публикации, брошури, публикации во весници, годишни извештаи, постери, ДВД-а, книги итн. Има многу информации кои можете да ги најдете во некој од овие извори кои ќе ви помогнат да направите подобра слика за вашиот клиент и неговата / нејзината бизнис.

Прашајте ги упатствата за бренд ако се достапни.  Треба да дознаете дали вашата иднина ќе биде ограничена со веќе воспоставените упатства за бренд.  Прашајте за корпоративните бои, дизајн параметри, симболи, бренд пораки.  . Конзистентноста на брендот е многу важна и треба да ги идентификувате можните области каде претходните дизајни можеби не биле успешни во постигнувањето на оваа конзистентност.

Развој (CMS, Мобилна поддршка, Мајчин стан)

Прашајте како сакаат да управуваат со содржината.  Не мислам само на нивниот CMS на избор, туку како CMS ќе се вклопи во нивниот работен тек.  Кој е одговорен за додавање и управување со содржини на страницата?  ? Дали е тоа една личност, повеќе администратори, дали треба да ја синхронизираат нивната работа и ажурирањата што ги прават на веб-страницата?  Исто така, сакате да се запрашате како се чувствува технолошкиот одговор кој е одговорен за ажурирањата (мислата која може да биде тешко да се измери).

Дали треба да увоз / извоз на датотеки и податоци во специфични формати?  Далитреба да се интегрира софтвер од трети лица или CRM? Дали треба да ги синхронизираат податоците на повеќе платформи и уреди Дали планираат за градење на мајчин апликации во одреден момент?  Ова се многу важни прашања кои го прошируваат обемот на проектот и вашата работа.

Технички барања (Хостинг, Домејн, Сообраќај)

Прашајте го вашиот клиент ако имаат хостинг и име на домен.  Во случај да не сте администратор на sys (и најчесто не сте), тогаш сугерирајте дека тие сами се грижат за хостинг и имиња на домени.  Можете да дадете помош ако не се сигурни кој домаќин ќе избере. . Причината за ова е, според мое мислење, да се избегне каква било одговорност со грешки на серверот или други прашања во иднина. Во случај на проблем со серверот, клиентите најверојатно ќе ве повикаат да проверат што се случило, но ако тоа е проблем на сервер или домен, можете да ги препраќате до хостинг провајдерот и тие ќе се грижат за тоа.

Прашајте го вашиот клиент ако тие веќе користат Google Analytics, Mint или било кое друго следење на анализи.  Во случај да не успеат, осигурајте се дека ќе им помогнат при поставувањето аналитики. Тоа ќе им даде непроценливи согледувања за перформансите на сајтот, прегледувањата на страниците, откривањето содржини, целите и што е најважно, анализата ќе ви покаже и колку добро ги донесуваат вашите одлуки во однос на дизајнот и оптимизацијата на веб-локацијата и каде што треба да се подобри.

Вршењето на истражувањето е релативно едноставно; тоа е задача да се обидеме да го разбереме и примениме истражувањето во корист на вашиот проект, што не е лесно.

Горенаведените истражувачки делови се претежно "технички" ориентирани и сè уште ги нарекувам основите.  Зошто основите? Бидејќи сте научиле многу за клиентот, индустријата, техничките барања, ограничувањата и други работи.  Секако, сте собрале многу информации, но ова се уште се смета за суровина, бидејќи сега го разбирате проектот на ниво на површина, но сеуште не го разбирате вашиот клиент и нивниот бизнис.  Треба да ги согледате дадените информации во врска со бизнисот на вашите клиенти.  Како го правиш тоа?

Време е да разговараме со луѓето

Не постои замена за еден-на-еден разговор со вашиот клиент. Можете да направите колку истражување како што е прикажано погоре, но додека не се сретнете и разговарате со вашиот клиент и со други вработени, можеби нема да можете навистина да ги согледате наодите од истражувањето во вистинска врска со бизнисот на вашиот клиент.

Илустрација од Џејкоб Зинман-Џеанс

За вистинско разбирање на бизнисот и производот на вашиот клиент, треба да разговарате со колку што е можно поголем дел од засегнатите страни и другите членови на персоналот.  Организирајте средба во нивните канцеларии, ако можете, и да добиете шанса прво да се доживеете како функционира нивниот бизнис.  Што прават луѓето секој ден, како тие комуницираат на проекти меѓу себе, кои се одделенски глави и кои се нивните секојдневни задачи?  Ако не можете да остварите физички состанок, тогаш обидете се да ги организирате интервјуата на заинтересираните страни и вработените преку Скајп или Hangouts.  Обидете се да избегнете групни состаноци, многу е подобро да ги интервјуирате индивидуално.

Двете важни теми кои треба да ги опфатат следните:

 • Разбирање на бизнисот на вашиот клиент
 • Познавање на клиентите на вашиот клиент

Разбирање на тоа како нивниот деловен дело!

Верувам дека одличен дизајнер, инвеститор, информативен архитект, проект менаџер, стратегија за содржина или некој што работи во дигитални медиуми може да биде доволно добар само ако знае за деловната страна на секој проект. Тоа значи дека мора да се ставиш во позиција на сопственикот на компанијата.

Дојдете до срцето на она за што се работи.

Вие идеално сакате да знаете што е можно повеќе за тоа што го прават нивниот бизнис и како го прават тоа.  Вие не барате да го видите нивниот удел во приходите, или колку тие заработија во последниот квартал, но како го направија тоа.  Разбирање на паричните текови и напорите што тие треба да ги преземат за да обезбедат здрави деловни активности.  Она што го учат не само што ќе ви користи за овој конкретен проект, туку ќе ви помогне да станете подобар професионалец

 • Ставете се во позиција на сопственикот на компанијата.
 • Разбирање што им значи на производите и / или услугите.
 • Разбирање на готовинскиот тек на компанијата.
 • Разбирање на структурата, стратегиите и приоритетите на компанијата на вашиот клиент.
 • Дознајте за конкурентниот пазар воопшто.

Едно посебно прашање што сакам да ги прашам моите клиенти е: "Ако требаше да прочитате наслов во весниците за вашиот бизнис, што би рекол?".  Тоа може да звучи малку чудно да го прашате ова, но, верувајте ми, ова прашање ќе стави насмевка на нивното лице и одговорот ќе ви биде доста откриен за вас.

Трансформирај се себеси во клиентот (корисник)

Целната публика или корисниците се најважниот дел од вашиот проект.  На крајот на краиштата, ако нема кој да го користи производот тогаш вашиот клиент не прави профит и не прави некој среќен.

Размислете како продажен човек, размислете за придобивките од веб-локацијата, а не за функциите што им се потребни.

Размислете надвор од кутијата, како клиент на конкретниот производ, ставете се во клиенти чевли.  Актуелната интеракција со целната публика во голема мера ќе ви помогне во вашето истражување.  Пронајдете можност да разговарате со клиентите, да ги прашате што мислат за вашиот клиент и производи, што тие очекуваат да најдат на нивната веб-страница и што ги мотивира да се вратат, да купат или да комуницираат со веб-страницата.

 • Разбирање на потребите и очекувањата на потрошувачите.
 • Разберете зошто корисниците го избираат вашиот клиент.
 • Разбирање на мотивации на потрошувачите.
 • Дознајте повеќе за ставот на клиентите и за заедничкото однесување на интернет.

Се разбира, можете да си помогнете со креирање на личности, ментални и концептуални модели, но целта на овој чекор не е да извршите истражување на употребливоста, туку да ги разберете целите на вашата целна публика и да одговарате на оние со целите на бизнисот на вашиот клиент.

Сум собра толку многу информации, што сега?

Сето ова може да звучи прилично исцрпувачки, но тоа навистина не е толку тешко.  Вашата задача сега е да ги балансираме сите информации собрани од ова истражување, интервјуа со клиенти и сознанија за нивниот бизнис и клиенти, ставајќи сето тоа во контекст на вашиот проект.  Сигурно сте го направиле тоа на патот додека го истражувате, но сега имате некои цврсти точки за да ги задржите кога правите критични одлуки за дизајнот, UX, употребливоста и развојот воопшто.

Запишете ги сите важни белешки во листа на куршуа или табеларни пресметки, користете осветлување на бои за да ги обележите според редоследот на важност во однос на целите на проектот.  Секогаш кога имате одлука да направите во која било фаза од развојот, можете да ја разгледате табелата или листата и да проверите дали вашите одлуки се совпаѓаат со сите наоди од истражувањето.

Примери

Во мојата кариера до денес работев на многу проекти и со многу поединци и тимови.  Од мали корпоративни деловни сајтови, интранет, веб-апликации до онлајн весници.  Би сакал да посочам неколку проекти и да покажам конкретни прашања што ги прашував кога вршев истражување и интервјуирање на клиенти.

Онлајн вести

Секој весник има своја, различна филозофија на објавување, а приливот на секој весник е очигледен; рекламирање. Но, има многу повеќе да се земе предвид.  Кога дизајнирате весник, треба да разговарате со што повеќе луѓе и да разгледувате во секој детаљ, бидејќи може и ќе има влијание врз вашата работа подоцна.

Интервју Продај оддел, учење се што е можно за реклама за продажба и како тие работат на дневна основа

 • Прашајте како продаваат реклами, како самостојни, како промотивни пакети, во кампањи или друго?
 • Прашајте кои формати ги поддржуваат и како тие ги инкорпорираат на страницата, на поединечни страници, низ целата страница?
 • Дали имаат некои посебни формати кои ги користат само повремено?
 • Дали користат платформа за рекламирање реклами?
 • Прашајте кој систем за следење го користат или би сакале да го користите?

Главниот уредник за интервју и неговиот персонал имаат за цел да го разберат нивниот секојдневен работен процес

 • Прашајте како да најдат вести и да ги објавуваат секој ден?
 • Разбирање на сите видови статии што ги објавуваат (редовни, кршење, развој на приказна, интервју, платени статии итн.)
 • Како главен уредник одобрува статии да бидат објавени секој ден, како изгледа тој процес?
 • Прашајте како комуницираат едни со други и како тие мерат меѓусебно успех?
 • Дали треба да имаат месечни статистички податоци за секој писател / новинар / соработник?
 • Дали работат со веќе воспоставена библиотека за професионална фотографија?
 • Дали користат платформа за обработка на слики или видео од трети лица или имаат сопствена локална библиотека?
 • Дали имаат, или би сакале да користат автоматски процес на избор на слики и видеа за секоја статија?
 • Дали планираат да служат аудио содржина на нивната веб-страница?

Други прашања што треба да ги поставите

 • Дали планираат да имаат професионални блогови за високо влијателни соработници?
 • Дали планираат повторно да ја користат главната инфраструктура и позадината за други сајтови за новости во иднина?
 • Дали користат CRM и какви податоци собираат?
 • Дали планираат да платат содржина?
 • Ќе има потреба од регистрација на корисникот во било која точка, и ако е така, што треба да се прикаже во нивните профили?

Списокот продолжува.  Верувам дека има уште многу прашања што треба да ги поставите, но горната листа ќе ви даде идеја за тоа каде да започнете и како да копате подлабоко.

Истражувачка и образовна страница

Научните истражувања и / или образовните локалитети имаат неколку нешта кои се заеднички со веб-сајтови за вести, бидејќи тие имаат уредници, соработници и објавуваат некои содржини за вести. Разликата е дека, покрај јавниот дел од страницата, секогаш постои и затворен дел од страницата каде што истражувачите, уредниците и соработниците ги споделуваат своите информации меѓусебно, што не се објавува јавно.  Овој затворен дел од страницата понекогаш, ако не и секогаш, е поважен од јавниот дел.

Прашања да прашате

 • Кој е главниот куратор на содржини и каква е нивната поврзаност со издавачите?
 • Колкава е сегашната библиотека на статии, PDF, видео и други содржини и каде се чува?
 • Дали имаат посебна конвенција за именување на научни трудови, статии или годишни извештаи кои мора да се следат?
 • Дали имаат посебна конвенција за именување на научни трудови, статии или годишни извештаи кои мора да се следат?
 • Дали сакаат да вклучат некоја програма за наградување за издавачите и како треба да работат?
 • Како издавачите комуницираат едни со други и дали сакаат да интегрираат систем за пораки на нивната веб-страница?
 • Дали им е потребен форум и дали пристапот треба да биде базиран на дозвола?
 • Дали им се потребни листи за читање како функција?
 • Дали планираат да објавуваат физички книги и да ги продадат на својата веб-страница?
 • Дали планираат да организираат настани и да имаат отворени регистрации на нивната веб-страница?

Група за попуст на попуст

Може да мислите дека знаете сè за групите од групата, бидејќи скоро сите од нив изгледаат и функционираат многу слично.  Тоа може да биде точно до одреден степен, но тие се разликуваат.

Прашања да прашате

 • Разбирање на тоа како тие собираат дневни понуди и како ги менаџираат меѓу тимот?
 • Кој одобрува дневни понуди за објавување?
 • Ќе има ли опција за сопствениците на бизниси да креираат понуди директно на сајтот (во нивната табла)?
 • Дали планираат да воведат други понуди тогаш врз основа на време / количина?
 • Како тие ги собираат претплатниците на билтенот и дали сакаат да ги поделат на било кој начин?
 • Дали го користат системот на информативни билмисии од трети лица, или сакаат поправен изграден, и зошто?
 • Дали имаат внатрешен сметководствен систем или дали треба да се поврзат со трети лица?
 • Дали планираат да ги прошират своите понуди во други земји?
 • Дали тие работат со повеќе валути?
 • Како сакаат да генерираат фактури за себе, сопственици на бизниси, купувачи на веб-страница?
 • Како тие управуваат со исплата на лице место, со тоа колку банки потпишале договор и дали планираат да се прошират со повеќе финансиски партнери?

Верувам дека до сега треба да разберете доста колку детално треба да биде истражувањето за секој проект.  Запомнете, ако ги следите истражувачките чекори поделени како што е опишано на почетокот на оваа статија, ќе знаете точно кога и колку треба да направите.  Сега ти се свртиш!

Конечни мисли

Знам дека реков дека правилно истражување е релативно едноставно, а тоа навистина е.  Она што го напишав погоре може да изгледа како многу, но ако внимателно го поделите своето време и го прекинате истражувањето во горенаведените чекори, ќе откриете дека нема да земате многу време.

Можеби сте загрижени за тоа како клиентот ќе се чувствува за сите прашања што ќе ги прашувате, можеби дури и ќе ги возите малку луди поради тоа, но запомнете дека тоа е во најдобар интерес и успех на нивниот проект.  Не е важно колку е голем или мал вашиот проект, треба да развиете добри истражувачки навики пред почетокот на секој проект.  Тоа е клучен дел од целиот процес и на кој било начин не треба да се избегнува.

Кој е вашиот најуспешен истражувачки процес?  Дали мојот предложен истражувачки процес одговара со твое? Дали вашето истражување го извршувате поинаку и како?   Со нетрпение ги очекувам вашите коментари!

Понатамошно читање


Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Web Design tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.