Advertisement
  1. Web Design
  2. Design Theory

Невидливи Сили: Сила, Контраст и Баланс

by
Read Time:4 minsLanguages:
This post is part of a series called Invisible Forces in Design.
Invisible Forces: Alignment, Direction, and Focus
Invisible Forces: Spacing and Shape

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Ова е втора од три-делна серија статии за "невидливи сили" во дизајнот.  Во претходната статија научивме како може да се користи усогласување за да се создаде насока и фокус.  Во оваа статија, ќе дознаеме како работењето со големи промени може да создаде контраст и рамнотежа, и да им помогне на вашите дизајни да комуницираат појасно.

Поголемите нешта изгледаат поважно

Очигледно е дека кога ќе направите елемент поголем, тој има тенденција да изгледа поважно од помалите елементи.

Но, ова треба да се разгледа заедно со други фактори кои влијаат врз визуелната хиерархија.  На пример, овие два елементи заземаат исто ниво на важност, бидејќи тие се со иста големина:

Ако ништо друго, ќе го видите врвниот елемент пред да го видите долниот елемент.

Но, ако го направите дното елемент поголем од горниот елемент, тоа ќе изгледа поважно.

Сепак, други работи, како што се визуелната тежина (дали користите задебелен или светлосен фонт), или контрастот во боја, може да ги смени ефектите од поголема големина.

Во оваа илустрација, полесен елемент изгледа помалку важно, иако е поголем.

Но, само со давање на истата илустрација темна позадина, сега е полесен (и поголем) елемент доминантен, благодарение на фактот дека тој ја контрастира позадината повеќе од помалиот елемент.

Направете значајни промени во големината

Особено кога дизајнирате за малите екрани од денешна возраст, треба да користите промени во големината со цел.  Нема смисла да се направи поголем фонт - и со тоа да се преземе вреден екран недвижен имот - ако тоа не е потребно.

Секогаш кога е можно, можете да ги користите факторите споменати погоре за да ја смените вашата визуелна хиерархија, но порано или подоцна, треба да направите нешто поголемо од друго.  Само немој да го сториш тоа несредено.

Погледнете ги овие различни елементи, секој од нив поголем од претходниот.

Сега, што ви е појасно: тој распоред, или овој?

Елементите од вториот пример се големини базирани на разновидна скала. . Секоја големина на фонтот се однесува на следната најмала големина со ист математички однос како што се однесува на поголемата големина

Големините на типот во разновидната скала имаат пропорционален однос еден кон друг.  Пропорциите помагаат да се направат делови од вашите дизајни како да припаѓаат заедно.

Можете да ги видите пропорциите во акција во логото на MailChimp.

Секој од круговите кои ги сочинуваат особините на шимпангот се однесуваат еден на друг со фактор од .75.  Кругот што ја сочинува областа на стомакот е .75 големината на кругот што го сочинува телото, на пример.  Хикс Дизајн, фирмата која го дизајнираше ова лого, го направи тоа намерно!

Нека не ве лаже златото на будалата

Многумина од вас најверојатно размислуваат за таканаречениот "Златен сооднос" кој добива многу кредити. Златниот сооднос е околу 1: 1.618.  Да, шимпанзото би било сè уште привлечно ако се базираше на златниот сооднос, но објективно не би било попривлечно.  И покрај возбудата, нема докази дека Златната рамнотежа е попривлечна од другите популарни стапки како што се .75 или .67.

За да го илустрирам ова, јас еднаш ја испитав мојата е-маил листа за кој од горенаведените правоаголници се најде попривлечно.  Еден од нив е квадрат, друг е правоаголник .75, друг е правоаголник .67, а друг е Златен правоаголник.  Кој правоаголник изгледа најпривлечен за вас?

Еве ги резултатите од анкетата:

  • горниот лев (квадрат): 8%
  • горниот десен агол (3: 4 правоаголник): 29%
  • долен лев (2: 3 правоаголник): 37%
  • долу десно ("Златна" сооднос): 25%

Како што можете да видите, таканаречениот златен правоаголник се одвиваше многу добро, но тоа не излезе како најпривлечен правоаголник.

Правоаголникот 2: 3 победи во овој случај, но не гледајте премногу во тоа.  Поентата е, нешто од Златниот сооднос до 3: 4 ќе биде попривлечно од квадратот.

Можете да го користите ова знаење за да ја направите вашата типографија убава и да заштедите време ако работите со претходно наместена разновидна скала за вашата типографија.

На пример, ова се големината на фонтот што секогаш го користам.  Секоја големина е приближно .75 големината на претходната големина (со малку заокружување).

А друга корист на работа со скала .75 наместо златниот сооднос, е математика е многу полесно да се направи во вашата глава: Што е 75% од 16? Лесно! Што е 61,8% од 16? Errr.

Заклучок

Размислувајќи за големината на промените што ги правиш, твоите дизајни ќе изгледаат почисти и појасни, и додека ќе бидат повеќе употребливи и ќе се претворат подобро.  Ако користите разновидна скала, всушност можете да направите одлични дизајни побрзо!

Останете за последниот напис во оваа серија, каде што ќе научиме како обликувањето на страницата преку усогласување и големината, и размислувајќи за вашиот бел простор, помага да им дадете на вашите дизајни уште поголема јасност.

Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.