Unlimited WordPress themes, plugins, graphics & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
  1. Web Design
  2. Email Marketing

Како да се засили конверзија на е-пошта со персонализација и динамички содржини

by
Read Time:8 minsLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Дали знаевте дека наместо да испраќате ист е-мејл на сите на вашата мејлинг-листа, може да ги подобрите вашите резултати и конверзии со испраќање на високо-насочени пораки до публика фокусирана на ласер?

Не зборувам само за персонализација на темата на пораката или за поздрав - тие работи помагаат, но за што зборувам е користење динамична содржина за да се подобри релевантноста на пораката, да се намали отпишете, да се зголеми ангажманот и да се засилат конверзии.

Забелешка: овој туторијал е дел од содржината на е-пошта на е-пошта на Tuts + Web Design-проверете ги упатствата за учење на Мастеринг HTML-пошта за повеќе!

Што е динамична содржина?

Динамична содржина е адаптибилна, паметна содржина. Се менува врз основа на лицето кое го гледа. Во вашите е-мејл маркетинг пораки, динамична содржина може да биде наслов, слика, повик за акција, понуда или кој било друг елемент што ќе го одберете.  Вие креирате една порака, а потоа поставите критериуми за идентификување кој гледа која содржина во вашата порака користејќи ги можностите во вашата e-mail маркетинг алатка.  Потоа, ги испраќате сите ваши променливи средства, ги лекторирате и тестирате, и пратете ја вашата кампања.

Класичен и едноставен пример за динамична содржина го користи името на примачот, ако е достапно. Тестовите за Спојување на MailChimp овозможуваат услови да се постават; ако името е достапно, користете го во содржината.  Ако не, наместо тоа, користете генерички поздрав. Поради оваа причина, динамичната содржина понекогаш се нарекува условна содржина.

Кога користите динамична содржина, заштедувате време и фрустрација со создавање и следење на сè преку една кампања. Вашата e-mail маркетинг алатка автоматски се справува со совпаѓање на вистинската содржина со вистинските примачи, така што секој добива најрелевантна порака и вашите резултати се подобруваат.

Не само што е здрав разум дека порелевантните пораки ќе произведат подобри резултати, но истражувањата го докажуваат тоа. Според истражувањето на Јупитер, релевантните електронски пораки доведуваат до 18X повеќе приходи отколку генерички, ненасочени пораки.  Покрај тоа, 56% од луѓето се откажуваат од е-пошта ако содржината не е релевантна за нив (што е доволно фер).

4 начини да користите Динамична содржина во Вашите е-маил кампањи

Откако ќе разберете колку динамична содржина може да ги подобри резултатите од вашата е-пошта, треба да разберете како да ја користите во вашите кампањи за е-пошта. Клучот е да ги разгледате податоците што ги имате во моментов и податоците што можете да ги соберат во иднина. Со цел да развиете е-маркетинг кампањи кои ефикасно ги користат динамичните содржини, треба да знаете кои промени во содржината би можеле да направат одредени сегменти од вашата публика поверојатно да го следат повикот на порака до акција, а вие всушност треба да ги имате податоците за поддршка на тие промени.

За да ви помогнеме да започнете размислување како можете да користите динамична содржина во вашиот е-мејл маркетинг, тука се четирите заеднички стратегии што можете да ги следите:

1. Демографски профили

Демографските профили вклучуваат податоци поврзани со возраста, брачниот статус, семејната состојба, приходот, нивото на образование и географската локација.

Пример: Ресторан може да ја испрати истата порака до целата листа, но да ја промени понудата и сликите врз основа на тоа дали примателот е родител. Родителите ќе добијат бесплатен детски оброк со купување на возрасни ентери и не-родителите ќе добијат попуст од купување на две возрасни влезници.

2. Однесување профили

Динамичната содржина е многу моќна кога е базирана на профили на однесување. Како што наведува името, профилите во однесувањето вклучуваат податоци поврзани со сите однесувања што можете да ги следите, како што се претходните купувања, посети на веб-страници, линкови кликнати во вашите е-пораки.

Пример: Продавница за миленичиња може да креира една порака што покажува различни информации врз основа на претходни купувања на купувачите. Клиентите кои купиле производи од куче во минатото би добиле понуда за производи од кучиња, додека луѓето што купиле производи од мачки добиваат порака за промовирање производи од мачки.

3. Фаза на Маркетинг Инка

Како што лицето се движи низ маркетинг-инка од врвот до дното, пораките што ги испраќате треба да се променат. Можете да користите динамична содржина за автоматски да ги менувате информациите што ги гледаат вашите контакти врз основа на тоа дали се:

  • на врвот на инка (води)
  • средината на инка (негувањето)
  • или дното на инката (конверзија).

Пример: Софтверот може да ја испрати истата порака до сите на својата листа, но да ја промени понудата во зависност од тоа каде примачот е во инка. Водат на врвот на инка добие образовна содржина објаснувајќи го она што софтверот го прави, луѓето во средината на инка добиваат вистински студија на случај од релевантен бизнис, а луѓето на дното на инката добиваат понуда за бесплатен демонстрација од софтверот.

4. Купувачот на персоналот

Личностите на купувачот одат подалеку од демографските профили на членовите на вашата листа на е-пошта. Тие, исто така, вклучуваат информации за однесувањето и психографските атрибути на секое лице.  Ова ги вклучува работите како што се продавниците во кои купуваат, веб-сајтовите што ги посетуваат, телевизиските емисии што ги гледаат и местата каде што тие се одмор.

Пример: Продавницата за облека може да ги насочи луѓето врз основа на видовите одмори што ги преземаат за време на пролетниот распуст преку промоција на зимска облека до луѓе кои обично избираат скијачки дестинации и летна облека за луѓе кои претпочитаат плажа.

Пример за во живо

Следниве две пораки од Petco Store Petco е пример каде што динамичната содржина може да биде навистина корисна.  Првата е-пошта, со насловот "ЕКСКЛУЗИВ: 15 долари назад кога трошите 50 долари!", Беше испратена до претплатници кои допрва треба да купат производ од продавницата. Сликата на херојот е опремена со куче и мачка со генерички повик за акција "купувачки договори".

Втората е-пошта има малку поинаква линија на тема "љубителите на мачки ЕКСКЛУЗИВ: 15 долари назад кога ќе потрошите 50 долари!". И како што можеби тоа беше испратено до купувачите кои купиле мачки од продавницата.  Оваа е-пошта не само што содржи слики и текст персонализиран за сопствениците на мачки, копчињата за повик за акција, исто така, се поврзуваат директно со производи во категориите на мачки.  Иако понудата е иста за двата пораки, прилагодените линкови на втората верзија го намалиле бројот на кликвания за примателот да ја искористат понудата.

Забелешка: горенаведените пораки можеби биле дел од сегментирано испраќање каде што биле одделени посебни е-маил кампањи на различни сегменти од листата на потрошувачи на Petco и не можеле да имаат динамичка содржина. Решив да ги користам затоа што добро го демонстрираат случајот за динамичка содржина.

Користење на динамички содржини во Вашите е-маил кампањи

Ако динамичната содржина ви го зголеми интересот, следниот чекор е да проверите дали вашата e-mail маркетинг алатка поддржува динамична содржина. Ова може да се направи со пребарување на терминот "динамична содржина", проследено со алатката по ваш избор на Google.  Повеќето модерни е-мејл маркетинг алатки или даватели на услуги за е-пошта нудат динамични алатки за создавање на содржини кои ви овозможуваат лесно да ги дефинирате деловите од вашата e-mail како динамички врз основа на атрибутите на податоците што ги имате од вашите примачи.

Да речеме дека ја воведувате онлајн услугата и имате основен бесплатен план и премија платени планови.  Кога испраќате е-пошта до вашите корисници, можете да прикажете порака само на корисниците на вашиот бесплатен план со специјална понуда за надградба на платен план. Во зависност од алатката што ја користите, постојат различни начини да се имплементира ова.

Одредени маркетиншки алатки за е-пошта нудат услови за условно обележување, како што се MailChimp (како што беше споменато претходно) и Кампања Монитор. Тестовите за спојување ви даваат многу флексибилност, но недостатокот е тоа што можеби ќе треба да ги вадите рацете валкани со код.

Некои алатки за маркетинг на е-пошта, како што се Активна Кампања, обезбедуваат визуелни алатки за креирање на правилата за динамичка содржина и нивно примена на содржински блокови

Повеќе напредните алатки за маркетинг на е-пошта, исто така, ќе ви овозможат да ги поврзете податоците од различни извори, како што се вашата база на податоци за интернет продавници, веб сообраќај и други апликации кои користат

Бидете сигурни дека вашата динамичка содржина правилно се совпаѓа

Потврдувајќи дека правилата на вашата динамичка содржина се правилно конфигурирани понекогаш може да биде предизвик. Вие дефинитивно не сакате да испраќате пораки кои вклучуваат грешки кога динамичната содржина не се покажува правилно на вистинските луѓе.

Повеќето алатки за маркетинг на е-пошта ви даваат можност да прегледате како содржината се појавува на различни примачи во вашата листа во рамките на нивниот кориснички интерфејс. Сепак, може да биде корисно да се направи тест испрати за секој случај.

Вообичаена техника за тестирање на динамичка содржина е да се креира листа на семиња на тест контактите со атрибути на кои ја нагласувате динамичната содржина. Пред да ја испратите вашата кампања до вашата публика, прво испратете тестови во оваа листа на семиња за да осигурате дека вашата динамичка содржина е населена правилно.

Можете да ги снимите сите тестови во една сметка за е-пошта со користење на единствена плус (+) адреса на Gmail, каде што можете да креирате повеќе виртуелни е-мејл адреси поврзани со една Gmail сметка. Испраќањето тест пораки до следните виртуелни е-мејл адреси ќе резултира во е-пораките да бидат доставени до e-mail сметка testemail@gmail.com.

Ако имате повеќе засегнати страни во процесот на проверка, може да имате корист од онлајн-решенијата за е-пошта што ќе ви овозможат да ги испратите е-пораките да бидат фатени така што тие можат да бидат разгледани заеднички. Испраќањето на е-пошта и алатките за ОК, како што се Campaign Workhub, Email on Acid и Litmus може да го олеснат процесот и да заштедат многу време.

Заклучок

Се надевам дека овој напис ви покажа како додавањето динамична содржина во вашите кампањи може да помогне во зајакнувањето на ангажманот и резултатите од вашите е-маил кампањи.  Пред да ја креирате следната е-пошта, поминат неколку моменти да размислат за тоа како може да ги искористите информациите што ги имате од вашите клиенти за да ги направат вашите пораки порелевантни и персонализирани. Вашите клиенти ќе го ценат времето кога ќе го ставите во него.

Advertisement
Did you find this post useful?
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.